O konferenciji

 

Znate li kako pokrenuti i osigurati financiranje energetskih projekata?

Kako potaknuti energetsku obnovu gradova?

Što je to Energy Performance Contracting? Što je ESCO?

Kako inovacijama u energetici potaknuti gospodarski rast?

Što rade najbolji u Europi i Hrvatskoj? Upoznajte se s prvim ljudima vodećih financijskih institucija i pitajte sve što Vas zanima!

Sve to pa i mnogo više, nudi konferencija Sustainable Energy Finance and Investment Summit 2015 - CROENERGY2015 koja će se održati u Zagrebu 17. rujna 2015., u sklopu događanja Gradovi i regije na Zagrebačkom Velesajmu, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE. Institucionalni partneri – EBRD, Zagrebačka banka i EEEF (Europski fond za energetsku učinkovitost) pokazuju važnost i jamče kvalitetu ovog događanja!

Konferencija je podijeljena na niz interaktivnih panela i sekcija kako bi se udovoljilo zahtjevima i interesima šireg kruga dionika te se sektor energetike i općenito razvoj projekata približio svim našim posjetiteljima. Na samom početku Konferencije, sekcija – Energija, gospodarstvo, financiranje, dat će odgovore na najčešća pitanja koja postavljamo prilikom financiranja energetskih projekata, povezivanja energetske obnove i gospodarskog razvoja te objasniti koji su ključni koraci u uspješnom osiguranju financijske konstrukcije projekata. U sekciji koju moderiraju ugledni ekonomski stručnjaci dr.sc. Marko Škreb i Velimir Šonje predstavit ćemo dosadašnja iskustva u provedbi projekata na razini Hrvatske i Europe, s posebnim osvrtom na inovativne mehanizme financiranja i novu energetsku politiku Europske komisije.   

Najbolju praksu vođenja projekata pokazat će nam sekcija Inspirirajte se!- Primjeri dobre prakse u kojoj će se predstaviti tri iznimno uspješna energetska projekta iz tri perspektive tri različita investitora – javnog sektora, poduzetništva i javno-privatnog partnerstva. Ovu sekciju organiziramo u suradnji s našim institucionalnim partnerom, Zagrebačkom bankom.

Inovativni i drugačiji načini financiranja i provedbe energetskih projekata imperativ su hrvatske, ali i europske energetske politike. Investicijski potencijal energetskih projekata odavno je prepoznat, ali nedostaju konkretni odgovori koje će ponuditi dva dinamična panela koja vodi iskusni novinar i urednik HRT-a Mislav Togonal. Na panelima sudjeluju vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata.

U suradnji s Europskim fondom za energetsku učinkovitost organiziramo i okrugli stol pod nazivom - Otključavanje potencijala za energetske investicije u europskim regijama i gradovima. U sklopu ove sekcije vodeći europski stručnjaci raspravljat će o financijskoj održivosti velikih energetskih projekata i načinu jačanja kapaciteta lokalnih vlasti.

Posljednja, ali ne i najmanje vrijedna sekcija Energija za ljude - posvećena je uključivanju građana u proces europske energetske tranzicije. Ovaj proces moguće je uspješno provesti samo osnaživanjem suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i građana u oblikovanju lokalnih politika održivog razvoja. Sekciju kojoj će prisustvovati stručnjaci iz javnog i privatnog sektora organiziramo u suradnji s udrugom DOOR. 

Prijavite se još danas i osigurajte svoje mjesto na energetskom događaju godine!

Sudionici

  • Javni i privatni sektor - zainteresirani za razvoj energetskih projekata
  • Financijske institucije uključene u financiranje energetskih projekata
  • Predstavnici izvršne vlasti, znanstvenici i stručnjaci, energetske agencije
  • Civilne udruge

Teme

  • Kako uspješno financirati i pripremiti projekt urbane energetske obnove ?
  • Inovativni financijski modeli (revolving fondovi, ESCO i EPC, crowdfunding)
  • Povezivanje i suradnja između poslovnog i javnog sektora na svim razinama (nacionalna/regionalna/lokalna)
  • Inovacije i mogućnosti za poduzetnike
  • Kreditne linije i specijalizirani fondovi za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti (EBRD, EEEF, FZOEU, HBOR, HAMAG-BICRO)