Objavljeno: 19-11-2015

12 žigosanih

Velenje, 19. studeni - "Puno vatrometa", kaže Worden (Borgnine). "...i jako slaba disciplina. Jako slaba disciplina" - jedna je od posebnih scene u kultnom američkom ratnom filmu iz 1967. Film opisuje nemoguću misiju koju poduzima 12 izabranih američkih vojnika neposredno pred savezničko iskrcavanje u Normandiji, a u dobroj mjeri dočarava i misiju koju je pred sebe stavilo 12 hrvatskih i slovenskih energetskih agencija 2008. i 2009. godine kad su bile osnivane, većina od njih uz potporu Europske komisije. Mijenjati energetsku sliku svoje zemlje na način da se potiče održivi razvoj, energetska učinkovitost i korištenje lokalnih, obnovljivih izvora energije, zaista je u našim uvjetima ponekad nemoguća misija.

Nakon inicijalnog sastanka u Zagrebu sredinom rujna, danas se su u Velenju okupile sve hrvatske i slovenske energetske agencije kako bi potpisale memorandum o razumijevanju koji definira načela zajedničke suradnje i namjeru povezivanja kako bi se zajednički nastupalo prema europskim institucijama i pokretali projekti od značenja na prekograničnoj razini. Iako je osnivanje i hrvatskih i slovenskih agencija pratilo mnogo skepse, danas se radi o 12 uglednih institucija koje zajedno zapošljavaju preko stotinu djelatnika i čija se vrijednost provedenih projekata mjeri u stotinama milijuna eura. Ideja povezivanja podržana je i od strane FEDARENE - Europskog udruženja regija i energetskih agencija, a rijedak je slučaj i u europskim razmjerima da se na ovoj razini uspostavlja suradnja između baš svih sudionika jednog sektora u dvije zemlje članice Europske unije.

Memorandum o razumijevanju potpisali su hrvatske agencije - Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Regionalna energetska agencija Kvarner, Međimurska energetska agencija, Regionalna energetska agencija Sjever i Istarska energetska agencija te slovenske agencije - Energetska agencija za Podravje, Energetska agencija za Savinjsku, Šalešku i Korošku, Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje, Lokalna energetska agencija za Pomurje, Goriška energetska agencija, Lokalna energetska agencija za Dolenjsku, Posavje i Belu Krajinu te Lokalna energetska agencija za Gorenjsku.