Objavljeno: 29-09-2017

Kick- off konferencija i 2. Projektni sastanak  „RENEW HEAT“

Konferencija se održala 28.08.2017. godine u gradu Cazinu. Na konferenciji su sudjelovali partneri iz Hrvatske, Karlovačka županija i vodeći partner REGEA.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević pozdravnim govorim. Gradonačelnik je istaknuo važnost projekta  kojim se rješava tekuća problematika u zajednici, a posebno je naglasio da je ovo prvi realizirani projekt prekogranične suradnje za koji su osigurana financijska sredstva te ostvarena suradnja sa kvalitetnim partnerima. Prezentaciju dosadašnjih i planiranih projekata energetske efikasnosti u Gradu Cazinu održao je Suad Rošić, voditelj Gradske službe za upravljanje razvojem.

Ispred Karlovačke županije sve prisutne je pozdravila gospođa Maria Stojković te je izrazila zadovoljstvo sudjelovanja u projektu te otvorenost i interes za daljnju suradnju.

Prisutnima se obratio i gospodin Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koji je istaknuo ulogu REGEA-e u projektu te važnost implementacije projekata prekogranične suradnje. Istaknuo je kako je ovo iznimno važan projekt, jer osim konkretne kapitalne investicije (ugradnja 3 kotla na biomasu) omogućuje i razvoj novog poslovnog modela po uzoru na europske zemlje. U Republici Hrvatskoj uvođenje takvog poslovnog modela je u početnoj fazi razvoja, a u BIH se tek treba uvesti.

Za Razvojnu agenciju Unsko- sanskog kantona ovaj projekt spada u prioritete što je potvrdio i direktor Agencije Samir Jodanović, koji je istaknuo važnost implementacije novog poslovnog modela kojim se potiče razvoj gospodarstva na lokalnoj razini. Istaknuta je i mogućnostima novih oblika zajedničke suradnje, kao i potencijalima za nove projekte.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici iz gospodarskog sektora te korisnici prostora u koji će biti ugrađena dva kotla na biomasu, koji su svojim mišljenjima doprinijeli diskusiji koja je uslijedila.

  • PARTNERSKI SASTANAK 

Po završetku konferencije projektni partneri održali su 2. po redu partnerski sastanak  na kojemu su sudjelovali svi partneri, odnosno predstavnici grada Cazina, Karlovačke županije, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona (RA UASK) i REGEA-e. Tijekom partnerskog sastanka utvrđeni su prioriteti i aktivnosti koje je potrebno realizirati u narednom periodu te je dan kratki uvid u sve aktivnosti koje su realizirane tijekom prethodnih par mjeseci provedbe projekta.