Objavljeno: 11-09-2017

Manje priče, više rada!

Razgovor sa županom Stjepanom Kožićem – kako je Zagrebačka županija došla do 40% proračunskih ulaganja u kapitalnu izgradnju škola

Kako izgleda jedan dan u životu župana?

Obično ustajem prije 6 sati i u 7 sam na radnom mjestu. Pročitam vijesti, ponekad se zbog njih i iznerviram, ali to brzo prođe jer obaveze čekaju. Sa svojim suradnicima najprije prođem detaljno raspored za taj dan, a onda kreću sastanci u ministarstvima, s investitorima, načelnicima i gradonačelnicima. Tu su još obilasci radova na školama, cestama, različite manifestacije, brojni prijemi… Slobodno vrijeme? Hm… ono malo što ga imam najradije provedem s obitelji i u vinogradu.

Koje stvari volite najviše u svom poslu, a koje biste nekada vrlo rado izbjegli?

Volim svoj posao zato jer mi ni jedan dan nije isti, stalno sam u kontaktu s ljudima i poduzetnicima i imam priliku zajedno sa svojim suradnicima raditi projekte na dobrobit županije. Veselim se svakoj novoj investiciji u našoj zemlji, a osobito kad se ona realizira na području Zagrebačke županije. Vesele me uspjesi naših sportaša, vatrogasaca, školaraca i svih koji svojim radom doprinose prepoznatljivosti Zagrebačke županije. Pružiti im ruku i čestitati im, za mene je velika čast. Ono što bi najradije izbjegao, nažalost ne mogu - birokratske zavrzlame. Kad imate pred sobom projekt od 700 milijuna kuna, a njegova se realizacija odgađa zbog procedure ili nekoliko papira onda je to frustrirajuće.

Kada pogledate promjene u Zagrebačkoj županiji i projekte koji su se tamo dogodili koji biste izdvojili kao vama najdraži?

Izdvojit ću njih 50 i to škola i sportskih dvorana koje smo u posljednjih 15 godina izgradili na području županije. Gotovo 40 posto ukupnog proračuna kontinuirano ulažemo u kapitalnu izgradnju u školstvu i po tome smo na prvom mjestu u Hrvatskoj. Mnogi naveliko pričaju kako djeci treba omogućiti jednake standarde obrazovanja. Kod nas se manje priča, a više se radi.

Koji su planovi županije po pitanju energetske učinkovitosti?

I ove godine smo proračunom izdvojili 2 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada javne namjene, a nastavljamo i s 1,5 milijuna kuna vrijednim projektom „E-mobilnost“ kojim gradimo e-punionice i postavljamo pametne klupe u svakom našem gradu i općini. Tu je i 20 milijuna kuna vrijedan projekt modernizacije javne rasvjete „NEWLIGHT“ koji Zagrebačka županija provodi zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom, a uz stručnu podršku REGEA. Očekivanja su da će projekt „NEWLIGHT“ dovesti do ukupne godišnje uštede na troškovima za energiju i održavanje u iznosu od 1,1 milijuna eura.

Zagrebačka županija do sada je napravila puno, pa možete li nam reći što u samim brojkama (u vidu ušteda i sličnog) to znači za same građane?

Konkretno, od 2014. do 2016. godine obnovljeno je 15 000 m² površine zgrada javne namjene – dječjih vrtića, upravnih zgrada, sportskih objekata, društvenih domova,… U njihovu energetsku obnovu uložili smo 6,61 milijuna kuna i možemo reći da sjajni rezultati nisu izostali – potrošnja energije smanjena je za 52 posto, odnosno nekih 1 255 000 kWh, što osim s ekološkog aspekta, donosi i velike financijske uštede.

Koji su planovi županije za budućnost?

Optimistično gledam na budućnost Zagrebačke županije u kojoj su trenutno u realizaciji investicije vrijedne preko milijardu kuna od kojih neke financiramo sami, neke novcima iz europskih fondova, a ostale uz pomoć države, gradova i općina. Spomenut ću 700 milijuna kuna vrijedan projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava, 43 milijuna kuna vrijedne radove na dogradnji Specijalne bolnice Naftalan i 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, kao i 55 milijuna kuna koji se ove godine ulažu u gradnju škola i školskih objekata. I ovih nekoliko nabrojanih investicija šalju jasnu sliku o tome da smo ozbiljna, gospodarski jaka županija koja pomno planira svoj daljnji razvoj kako bi naši žitelji uživali jedan zaista kvalitetan standard življenja.

Kojim pravilima se vodite u svom radu?

Djela, a ne riječi. Prije nego što sam postao župan, radio sam u realnom sektoru i kod mene stvari funkcioniraju vrlo jednostavno. Imam zadatak, cilj i vrijeme u kojem ga moram ostvariti. Na taj način sa svojim suradnicima radim i na županijskim projektima.

Na koji način vi preslikavate energetsku učinkovitost u privatnom životu?

Po prirodi sam praktičar i zato gdje god vidim da nepotrebno gori svijetlo, ja ga ugasim. Koristim štedne žarulje, perlica rublja uglavnom radi noću, a kad dođe vrijeme da moram nabaviti novi hladnjak ili pećnicu tražim energetski razred A. Sve više razmišljam i o električnom automobilu, a ako ne prije, vozit ću ga u mirovini i to bezbrižno po cijeloj županiji gdje ću ga moći napuniti i na Žumberku i u mojoj Zelini.