Objavljeno: 12-09-2017

Održan prvi uvodni sastanak projekta REEF 2W

Prvi sastanak projekta REEF 2W - Povećanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti integracijom, spajanjem i osnaživanjem gospodarenja komunalnim otpadnim vodama i organskim otpadom  održao se od 7.-8. rujna u Bologni (Italija).

Na projektu ukupno sudjeluje 13 partnera, dok provedbu istog koordinira talijanska nacionalna agencija za nove tehnologije,  energiju i održivi ekonomski razvoj (ENEA). Projekt REEF 2W je trogodišnji projekt financiran od strane Europske unije u sklopu programa  Interreg Central Europe. Hrvatsku na projektu predstavlja REGEA i Zagrebački Holding. Glavni cilj projekta je učinkovito upravljanje resursima integriranim pristupom rješavanja problema energetske neučinkovitosti i gospodarenja otpadnim vodama i organskim otpadom. Ukupna vrijednost projekta iznosi: 1.878.304,71 EUR,  

Sastanak je započeo pozdravom koordinatora projekta i kratkim predstavljanjem svih partnerskih organizacija, nakon čega su uslijedila praktična pitanja provedbe projekta.

REGEA je prezentirala sve aktivnosti radnog paketa 4 - Prijenos analiza i metoda za repliciranje REEF 2W rješenja za čiju je provedbu službeno zadužena. REGEA će biti u potpunosti odgovorna za uključivanje svih partnera u prikupljanje iskaza interesa i u razgovor o strategiji programskog područja – kako i na koji način širiti i razvijati  inovativne tehnologije za poboljšanje upravljanja postrojenja za otpadne vode i infrastruktura za gospodarenje komunalnim otpadom (biotpad) kako bi se povećala energetska učinkovitost i proizvodnja obnovljive energije.

Na dnevnom redu dvodnevnog sastanka predstavljene su aktivnosti po radnim paketima, planovi i aktivnosti u prvom razdoblju, financije te izvještavanje samog projekta.

Vrijednost projekta REEF 2W ogleda se upravo u tome, da ponudi konkretna tehnička i edukativna rješenja za analizu i planiranje procesima optimizacije postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, sustava gospodarenja komunalnim otpadom te  smanjenja potrošnje energije na lokalnoj razini.