Objavljeno: 12-04-2017

Održana konferencija

Agencija za investicije i konkurentnost održala je konferenciju na kojoj su izneseni primjeri dobre prakse, ali i evidentirana pitanja na koja se u Hrvatskoj što je prije moguće treba pronaći odgovor kako bi priča o javno – privatnom partnerstvu počela funkcionirati.

Na početku konferencije uzvanicima su se obratili u pozdravnim govorima Damir Juričić, zamjenik ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, Anton Kovačev, voditelj ureda EIB-a u Zagrebu, te Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prije četiri godine ustanovili smo trend rasta javno – privatnog partnerstva s EU fondovima u Europi i zaključili kako se njima može postići najveća vrijednost javnog novca. No, treba staviti naglasak na dobru pripremu projekata. naglasio je Damir Juričić, zamjenik ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost u svom uvodnom obraćanju

Javno – privatno partnerstvo put je kojim se mogu realizirati značajni i važni projekt, bez opterećenja državnog proračuna.

EIB je u Hrvatskoj plasirao preko 5 milijardi eura sredstava. Zračna luka dr. Franjo Tuđman odličan je primjer realizacije projekta upravo kroz javno – privatno partnerstvo. Potencijala imamo i trebamo ih iskoristiti i kao država s visokom stopom javnog duga ovo je idealan model bez dodatnog zaduživanja, posebice lokalnih samouprava. Rekao je Anton Kovačev, voditelj ureda EIB-a u Zagrebu

S druge strane državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac istaknuo je kako ovakvim projektima povećavamo i kvalitetu usluge, postižemo veću učinkovitost i dajemo projektima dodanu vrijednost.

Na konferenciji su sudjelovali i gospodin Edward Farquharson, glavni tajnik EIB-a koji je govorio o kombiniranju privatnog kapitala i izvora EU, te Robert Pernetta usmjeren na temu financijskih instrumenata.

Primjera dobre prakse ne manjka, no panel raspravi utvrdilo se da je u Hrvatskoj ključan problem nedostatak političke volje.

Panel raspravu moderirao je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore, a panelisti su bili dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, Robert Pernetta i Edward Farquharson iz EIB-a, Vedrana Jelušić, direktorica Regionalnog ureda (EBRD), te izv.prof.dr.sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta Rijeka.