Objavljeno: 28-03-2017

Profesionalizacija građevinskog sektora - međuregionalni tematski seminar u okviru projekta BUILD2LC

Glavne teme kojima su se bavili sudionici seminara su bile novi trendovi u Europi i  najveći izazovi na području energetske učinkovitosti u građevinskom sektoru među koje se ubrajaju:  minimalni zahtjevi za energijom, energetski certifikati, kontrola sustava grijanja i hlađenja te zgrade nulte energije. 

Europska unija se obvezala da će do 2030. - 50% električne energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, a do 2050. da će cjelokupne potrebe za električnom energijom biti pokrivene iz obnovljivih izvora. Da bi se taj cilj lakše dostigao neophodno je smanjivati potrebe za energijom i povećavati energetsku učinkovitost u svim područjima potrošnje. Budući da su zgrade i život koji se odvija u njima najveći potrošači električne energije sve veći napori se ulažu u poboljšanje energetskih performansi zgrada te u njihovu energetsku učinkovitost. Da bi rezultati tih napora bili što bolji neophodno je znanje o energetskoj učinkovitosti ugraditi u sve faze građevinskih radova, tako da se obuka radnika zaposlenih u građevinskom sektoru nameće kao nasušna potreba. Imamo li radnu snagu koja je spremna ispuniti energetske ciljeve EU? Što i kako treba raditi da bi se povećala konkurentnost građevinskih poduzeća te kako napraviti sustav koji će favorizirati i ispravno valorizirati one koji rade kvalitetnije, pitanja su na koja se traže pravi odgovori.

Kako profesionalizacija građevinskog sektora izgleda iz europske perspektive energetske učinkovitosti govorila je predstavnica Izvršne agencije za mala i velika poduzeća pri Europskoj komisiji (EASME), gđa Agata Kotkowska,  koja je govorila o BUILD UP SKILLS inicijativi namijenjenoj obrtnicima u građevinskom sektoru i u okviru koje je pokrenut i hrvatski projekt CROSKILLS, koji je usmjeren na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, koji  zajedno s partnerima provodi Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Projekt Croskills na seminaru je prezentirala predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja gđa Diana Horvat.

Osim o  Build Up Skills-u, predstavnica EASME-a predstavila je i nizozemski model obnove zgrada "Energysprong" kroz koji je ugovorena obnova  za 11.000 stanova prema standardu pasivne kuće i koji se uspješno replicira u Ujedinjenom kraljevstvu te u Francuskoj.

Zadnji dan seminara bio je rezerviran za studijske izlete na kojima smo imali priliku uživo vidjeti i čuti pojedinosti o uspješno provedenim projektima poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada fakulteta u Rzeszowu koji su sufinancirani sredstvima europskih fondova (85%) ( Poljska se inače često spominje kao država koja je povukla najviše sredstava u iz fondova Europske unije jer je na vrijeme pripremila ljudske resurse koji će se time baviti).

Projekt BUILD2LC (Podrška inovativnim načinima energetske obnove zgrada u Europskim regijama), u okviru kojega se održavao ovaj međuregionalni tematski seminar, se financira kroz EU program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE. Pod vodstvom Energetske Agencije Andaluzije (AEA) projekt okuplja partnere iz 7 država: Regija Jämtland Härjedalen (RJH) iz Švedske, Severn Wye energetska agencija (SWEA) iz Ujedinjenog Kraljevstva, Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) iz Slovenije, Rzeszow regionalna razvojna agencija (RRDA) iz Poljske, Javna agencija za investicije i razvoj (VIPA) iz Litve, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) iz Hrvatske te Tehnološki institut Andaluzije (IAT) iz Španjolske. Ukupna vrijednost projekta je 1.658.987,00 EUR.