Objavljeno: 13-10-2017

Projekt BhENEFIT održao 2. projektni sastanak

Studijsko putovanje i projektni sastanak održao se od 9 - 11. listopada u Vel´ka Lomnica (Poprad ) u Slovačkoj.  Studijsko putovanje obuhvatilo je posjet povijesnim lokalitetima u mjestima Spišška Sobota, Bardejov i Hervartov koji čine primjer najbolje prakse upravljanja zaštićenim baštinskim područjima u Slovačkoj. Projektni partneri upoznati su sa povijesnim baštinskim područjima s osvrtom na povijest Poprada te je predstavljeno trenutno stanje korištenja GIS alata na spomenutom području.

Po završetku studijskog putovanja na odabrane lokalitete koji čine primjere najbolje prakse u Slovačkoj, projektni partneri predstavili su primjere najbolje prakse u svojim zemljama koji zadovoljavaju sve ili dio kriterija postavljenih kako bi se adekvatno odradila analiza postojećeg stanja u zemljama središnje Europe te temeljem toga i kriterija postavljenih od strane nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti uspostavila zajednička strategija analize i razvoja područja baštinskih zgrada.

Tijekom trećeg dana posjeta Slovačkoj održan je 2. Projektni sastanak. Partneri na projektu trebali su u okviru svojih nacionalnih i lokalnih zakonodavstva izraditi analizu politika, zakona i strategija koje se odnose na povijesna područja,  predstaviti ih tijekom sastanka te zajednički donijeti zaključke potrebne za donošenje analize pojedinog baštinskog područja partnerskih zemalja. Tijekom sastanka partneri su raspravljali pilot područjima i informatičkim rješenjima za upravljanje baštinskim zgradama te GIS alatima.